Wat is Deeltjesgrootteanalyse?

nuttig voor de analyse van deeltjes

De methode van deeltjesgrootteanalyse bepaalt – zoals de naam al doet vermoeden – de grootte van korrels, of deeltjes, in een mengsel. Er zijn verschillende methoden die het mogelijk maken om de deeltjesgrootte te bepalen. De volgende pagina is bedoeld om informatie te geven over het onderwerp en hoe de methode in de industrie wordt gebruikt.

Hoe werkt het bepalen van de korrelgrootte?

De bepaling van de korrelgrootte kan op verschillende manieren gebeuren. In principe wordt voor de analyse een constructie gebruikt die een equivalente diameter wordt genoemd. De equivalente diameter gaat ervan uit dat de bepaalbare eigenschap (in dit geval de diameter) wordt gereflecteerd in de vorm van bollen van gelijke grootte. Bepaalbaar betekent dat de deeltjes die door een zeef gaan de diameter van de diagonaal van het zeefgat hebben.

De keuze van de methode voor het bepalen van de deeltjesgrootte is afhankelijk van de grootte van de deeltjes. Grote deeltjes (vanaf 63 mm diameter) worden met de hand gemeten, kleine deeltjes (10 µm) worden bepaald door middel van zeven. Als de groottebereiken kleiner worden, moeten methoden die technisch veeleisender zijn, zoals laserdiffractie of dynamische lichtverstrooiing, worden overwogen.

U hebt een apparaat voor deeltjesgrootteanalyse en wilt de gemeten gegevens combineren in een LIMS-softwareoplossing?

Deeltjesgrootteanalyse: Deze voordelen brengen gegevens over de korrelgrootte met zich mee

Informatie over de korrelgrootte van een partij geeft inzicht in de materiaaleigenschappen. Deze eigenschappen zijn belangrijk voor technisch en wetenschappelijk gebruik.

Hoe wordt korrelgrootteanalyse gebruikt in de industrie?

De korrelgrootte-analysemethode wordt in de industrie gebruikt om de kwaliteit te testen. Bij inkomende en uitgaande goederen worden de korrelgroottes bepaald om de geschiktheid van het materiaal voor verdere productiestappen te bepalen.

In de bouwsector is het bijvoorbeeld onontbeerlijk om alle soorten stortgoed te controleren. Als niet aan de maatvoering wordt voldaan, kunnen zich zwakke punten voordoen, bijvoorbeeld in de fundering.

Zeer innovatieve meetinstrumenten voor het bepalen van de korrelgrootte

Microtrac is een bekende fabrikant van meetinstrumenten voor het bepalen van de korrelgrootte. De S3500, Bluewave en Tri-Blue instrumenten maken gebruik van laserdiffractietechnologie. Deze gevestigde techniek wordt gebruikt voor kwaliteitscontrole in het magazijn en in onderzoek en ontwikkeling. De laserstraal doordringt een monster en de verstrooiing van het licht is een maat voor de deeltjesgrootteverdeling. Kleine deeltjes zorgen voor een brede lichtverstrooiing, grote deeltjes verspreiden het licht onder kleine hoeken.

De gegevens die tijdens een dergelijke meting worden verkregen, kunnen nu in een systeem worden geregistreerd en geanalyseerd. Fink & Partner is een leverancier van LIMS-software, een systeem dat informatie opslaat en evalueert. Het laboratoriuminformatie- en managementsysteem speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de deeltjesgrootte. De gegevens die tijdens de meting worden verkregen, worden via geautomatiseerde processen als ruwe gegevens overgedragen aan de Fink & Partner-software. De communicatie tussen het instrument en het systeem maakt een nauwkeurige analyse en presentatie van de resultaten mogelijk.

Niet alleen bij het bepalen van de deeltjesgrootte, maar ook bij alle andere meetanalyses en materiaaltesten is een krachtig LIMS een centrale voorwaarde voor productief werk door middel van efficiëntie in laboratoria over de hele wereld.

Zie zelf de kracht van de [FP]-LIMS

Wilt u meer weten over hoe Fink & Partner de productiviteit in uw laboratorium kan verhogen? Onze experts helpen u graag met hun ervaring. We kijken ernaar uit om van u te horen!